Forum www.forum.fora.pl Strona Główna

www.forum.fora.pl
Nieoficjalne forum pomocy serwisu fora.pl
 

Czy na forum da się wstawićlogo w formacie *.swf

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.forum.fora.pl Strona Główna -> Pomoc i pytania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Czw 21:10, 05 Cze 2008    Temat postu: Czy na forum da się wstawićlogo w formacie *.swf

Jest taka możliwość i czy w poście da się wstawić obrazek we flashu??
Powrót do góry
pirania
Taki se gostek
Taki se gostek



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:13, 06 Cze 2008    Temat postu:

Smile W punkcie 15 i 16 FAQ napisano:
"15. Jak zmienić logo forum?

PA-->Ogólne-->Konfiguracja-->W polu "Logo strony" wklejamy link do loga

16. Mój obrazek / grafika / logo / zdjęcie / banner nie ma swojego linka [link widoczny dla zalogowanych] ! Jak można to dodać?

Link do obrazka uzyskujemy przez wrzucenie go na jakiś serwer.

Najpopularniejsze to:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Link jest dobry tylko wtedy, gdy na końcu na zapisany format pliku! Np. .jpg, .gif, .swf, itd... "
Smile
Oj, nie lubimy czytac?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
x-alien
Moderator
Moderator



Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 3538
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 80 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:54, 06 Cze 2008    Temat postu:


pirania napisał:
Smile W punkcie 15 i 16 FAQ napisano:
"15. Jak zmienić logo forum?

PA-->Ogólne-->Konfiguracja-->W polu "Logo strony" wklejamy link do loga

16. Mój obrazek / grafika / logo / zdjęcie / banner nie ma swojego linka [link widoczny dla zalogowanych] ! Jak można to dodać?

Link do obrazka uzyskujemy przez wrzucenie go na jakiś serwer.

Najpopularniejsze to:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Link jest dobry tylko wtedy, gdy na końcu na zapisany format pliku! Np. .jpg, .gif, .swf, itd... "
Smile
Oj, nie lubimy czytac?


to nie jest tak dokońca. podany w moim FAQ format .swf to przykład jak powinien wygladać link.

jednak nie ma możliwości wrzucenia w miejsce loga tego formatu obrazu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez x-alien dnia Pią 12:54, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dr.Kidler
Administrator
Administrator



Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1799
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 78 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:07, 06 Cze 2008    Temat postu:


pirania napisał:
Oj, nie lubimy czytac?

No właśnie Pirania. Nie lubisz do końca czytać. Nie chodzi o logo a o wstawienie np. swf w post.

Da się wstawić. Korzystasz z HTML-a

Kod:
<img src="ścieżka dostępu" alt="Tekst alternatywny" width="x" height="y" />
lub

Kod:
<img src="ścieżka dostępu" alt="Tekst alternatywny" width="x%" height="y%" />
gdzie jako "x" oraz "y" należy wpisać odpowiednio: długość i wysokość obrazka w pikselach.
Natomiast jako "x%" oraz "y%" należy wpisać odpowiednio: długość i wysokość obrazka w procentach ekranu.

Oczywiście musisz wcześniej w konfiguracji forum ustawić:
Zezwól na HTML na TAK oraz wpisać poniżej dozwolone tagi HTML-a i w swoim profilu ustawić
Zawsze włączaj HTML na TAK

Obrazek we flashu będą widziały tylko osoby które będą miały włączone w swoich profilach Zawsze włączaj HTML na TAK


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez Dr.Kidler dnia Pią 13:24, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pirania
Taki se gostek
Taki se gostek



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:28, 06 Cze 2008    Temat postu:

Very Happy Hehe, nio tak...ten teges... Jestem logikiem i czytając FAQ po kolei wnioskowałam, że pkt 16 jest naturalnym dopełnieniem pkt 15...
Człowiek pytał o możliwość wstawienia .swf jako logo ( tak jest w tytule posta - dopiero w treści rozszerzył pytanie - ja odpowiedziałam zatem na pierwszą część pytania Confused )...stąd moja , jak się okazało mylna odpowiedź Smile
Ale nie ma tego złego - mamy teraz super fachowe info - przyda się wielu osobom.
Dzięki Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez pirania dnia Pią 13:33, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamilk
Administrator
Administrator



Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 1316
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 61 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:26, 06 Cze 2008    Temat postu:


Dr.Kidler napisał:

Kod:
<img src="ścieżka dostępu" alt="Tekst alternatywny" width="x" height="y" />
lub

Kod:
<img src="ścieżka dostępu" alt="Tekst alternatywny" width="x%" height="y%" />
gdzie jako "x" oraz "y" należy wpisać odpowiednio: długość i wysokość obrazka w pikselach.
Natomiast jako "x%" oraz "y%" należy wpisać odpowiednio: długość i wysokość obrazka w procentach ekranu.


Powyższy kod nie powinien działać Exclamation Obsadzanie plików swf w HTMLu jest nieco inne niż zwykłych obrazków.

Działać natomiast będzie:


Kod:
<object width="550" height="400">
<param name="movie" value="plik.swf">
<embed src="plik.swf" width="550" height="400">
</embed>
</object>


gdzie "plik.swf" - to nazwa pliku, width i height - to odpowiednio szerokość i wysokość w pikselach.

Są też inne wersje kodu do wstawiania SWFa w HTMLu, np. taki, który powoduje ściągnięcie flashowej wtyczki do przeglądarki w przypadku, gdy nie mamy jej zainstalowanej.

Wystarczy poszukać.

Przy wstawianiu kodu do pliku SWF obowiązują takie same zasady, jak w przypadku kodu HTML (bo to również jest HTML). Dlatego należy pamiętać o odpowiednich zmianach w konfiguracji i włączeniu wyświetlania kodu HTML w profilu użytkownika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dr.Kidler
Administrator
Administrator



Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1799
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 78 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:24, 07 Cze 2008    Temat postu:

Faktycznie. Za szybko dałem rade. Działa tylko do obrazków statycznych. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.


Kod:
<embed src='adres do obrazka' quality='high' pluginspage='http://www.macromedia.com/go/getflashplayer' type='application/x-shockwave-flash' width='480' height='360'></embed><br/>


Ten kod powinien po kliknięciu przenosić do pobrania odpowiedniej wtyczki. Oczywiście o ile jej nie ma.

width='480' height='360' to oczywiście przykładowa szerokość i wysokość obrazu jaki ma się wyświetlać.

Na np. [link widoczny dla zalogowanych] jest możliwość skopiowania kodu HTML po dodaniu obrazka gotowego do wstawienia w post. Ewentualnie pozostanie tylko dodać tagi w konfiguracji.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dr.Kidler dnia Sob 13:32, 07 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.forum.fora.pl Strona Główna -> Pomoc i pytania Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deoxGreen v1.2 // Theme created by Sopel stylerbb.net & programosy.pl

Regulamin